Temerloh, TargetNews.id 6 Mac 2024 – Ketua Polis Negara, IG Tan Sri Razarudin Husain meneruskan sesi lawatan kerja beliau ke Pusat Konservasi Harimau Malaya (MTCC) dan Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (NECC), di Lanchang, hari ini.
Kehadiran beliau bersama isteri, Puan Sri Zainah Othman di Institut Biodiversiti (IBD) Lanchang bertujuan mengetahui dengan lebih jelas usaha konservasi hidupan liar termasuklah Harimau Malaya, Beruang Matahari, Tapir dan Seladang yang diselamatkan daripada kecederaan, penyeludupan, rampasan dan penyerahan di Semenanjung Malaysia yang dilaksanakan oleh pihak National Wildlife Rescue Centre serta proses pembiakan serta meliarkan semula haiwan berkenaan sebelum dilepaskan ke habitat asal yang dilaksanakan oleh pihak MTCC.
Ketika berucap, Tan Sri Razarudin menjelaskan bahawa tanggungjawab yang digalas oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) bukanlah suatu perkara yang mudah. Dalam melaksanakannya pihak penguatkuasaan perlu berusaha secara “in-advance” untuk menumpaskan sindiket jenayah ini.
“Justeru, pewujudan Wildlife Crime Bureau / Perisikan Siasatan Khas (WCB/PSK) di bawah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri & Ketenteraman Awam (KDNKA) merupakan satu lagi komitmen Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam menzahirkan usaha menangani jenayah hidupan liar dan melindungi khazanah negara.
“PDRM melalui WCB/PSK sentiasa bersedia memberi komitmen dalam menyumbangkan kepakaran serta kemahiran yang dimiliki secara berkolaborasi. Kerjasama melibatkan pasukan sahabat yang lain bagi membanteras jenayah hidupan liar akan dipertingkatkan dalam usaha memelihara dan menyelamatkan khazanah negara,” ujar beliau lagi.
Beliau kemudiannya mendengar taklimat berkenaan pembiakan baka Harimau Malaya dan usaha-usaha konservasi hidupan liar yang disampaikan oleh Pengarah IBD Lanchang, Encik Hj. Ady Ermanty Haniff Mohamed Hanif, Ketua Pusat MTCC, Encik Saat Yaakob dan Ketua Pusat NECC, Encik Che Ku Mohd Zamzuri Chik Wan Ab Rahman sebelum dibawa melawat di sekitar MTCC dan NECC.
Hadir sama, Ketua Pengarah PERHILITAN Semenanjung Malaysia, Dato’ Abdul Kadir Abu Hashim, Pengarah KDNKA, CP Dato’ Sri Mohd Kamarudin Md Din, Pengerusi PERKEP KDNKA, Datin Sri Johariah Urib Mohd Ariffin, Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah Dan Keselamatan Komuniti Kontinjen Pahang, SAC Dato’ Mohamad Noor Yusof Ali, Timbalan Pengarah KDNKA (WCB/PSK) Bukit Aman selaku Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Majlis, SAC Mohammad Azlin Sadari dan pegawai kanan PDRM serta PERHILITAN.
Jurugambar: Sarjan Aslam Syir Khan Fairuz Khan dan Lans Koperal Bryanlie Mustin (red)